Скопие и неговите забележителности

Столицата на Република Македония е стар град, разположен на двата бряга на река Вардар, сред обширна китна котловина. Катастрофални земетресения, опустошителни пожари, наводнения и вражи нашествия са го разрушавали, но той отново се е издигал още по-величествен и красив.
Каменния мост на река Вардар


През 518 г. става разрушително земетресение. По време на управлението на император Юстиниян градът се издига като важен център във Византия.
Император Юстиниян
Пътешественици го описват като богат търговски град с колоритна чаршия със стотици дюкяни, кервансараи, безистени, джамии, хамами. Скопската чаршия включва работилници и дюкяни от 18 занаята. Днес са запазени уличките на казанджиите и обущарите.
Запазен е и Каменният мост на реката, строен през XV в. от архитекти от от Венеция и Дубровник, днес е пешеходен зона. През септември 1689 г. към Скопие се насочва австрийска войска, водена от Пиколомини, която преди това прогонила турците от стените на Виена. В очакване на австрийците в града избухнало въстание, ръководено от Карпош. Два дни след като въстаниците завладели града, на 28 октомври 1689 г. австрийците изгорели града, за да демонстрират сила пред отстъпилите турци, а и да пресекат чумната зараза. След оттеглянето им турците потушили въстанието, а Карпош е обесен на дърво до каменния мост. Днес има плоча, напомняща за Карпошовото въстание.
Карпош
На този мост над Вардар на 13 януари 1928 г. Мара Бунева застрелва Владимир Прелич и след това се самоубива.
Църква „Св. Спас” – прави впечатление дърворезбеният иконостас, дело на дебърски майстори. В двора на църквата се намира саркофагът с костите на Гоце Делчев.
Църква
Църква „Свети Климент Охридски” – част от визитната картичка на Скопие.
Църква
Не пропускайте да посетите старата железопътна гара, която днес е своеобразен паметник на земетресението от 1963 г. Часовникът й е спрял в 5 часа и 17 минути, когато на 26 юли са били разрушени 85% от сградите в града и са загинали 1 070 души.
Старата жп гара на Скопие
В центъра на града се намира къщата-музей на Майка Тереза, родена в Скопие през 1910 г.
Музей, посветен на Майка Тереза
Паметниците, част от големия скопски проект „Скопие 2014 г.” –тук минало и настояще си дават среща.
Скулптура