Майка Тереза: „Обичайте се, както ви обичах аз“

Монахиня, облечена в бяло сари, грижеща се за болни хора, а заедно с това обучаваща деца, които нямат възможност да ходят на училище.
Майка Тереза

На 27 август 1910 г. в Скопие/един от големите търговски градове на Балканите/ се ражда Агнес Гонджа Бояджиу в заможно католическо семейство от албански произход.
Къща-музей на Майка Тереза
Божие вдъхновение получава на 12 годишна възраст, като според думите й Бог иска от нея да стане монахиня. На 26 септември 1928 г. Агнес се качва на влака от Скопие за Загреб заедно с майка си и сестра си. Сбогува се с тях в Загреб и никога повече не се срещат отново. Отправя се по посока на Индия.
Послание на Майка Тереза
Религиозното име, което избира е Тереза. През 1931 г. Агнес полага своя монашески обет в ордена „Сестрите на Лорето”. Неслучайно приема това монашеско име, имайки предвид, че Света Терез Мартен е светица, покровителстваща мисионерите.
Света Терез Мартен
Денят на едно от на-важните решения за нея е 10 септември 1946 г. когато чува глас, който й нарежда да се качи на влака за Даржлинг. „Напусни манастиа и работи за най-бедните и онеправданите”.
Работа за най-бедните и онеправданите в „Мисионери на милосърдието”, орден основан от Майка Тереза. Едно от изискванията й към милосърдните сестри е да имат жизнерадостен характер. Според нея чрез усмивката се изразява любовта към ближния. Бедните, онеправдани и болни хора имат нужда както от храна, така и от усмивка.
Милосърдие
Дейност в световен мащаб. Римската курия през 1965 г. моли ордена да изпрати свои членове във Венецуела, Ватикана, Рим. След това от цял свят започват да пристигат предложения за откриване на нови клонове.
Майка Тереза не проявява интерес към наградите и дори не помни с какви е удостоена. През 1979 г. получава Нобелова награда за мир, но най-ценна за нея остава „Падма Шри”, получена през 1962 г. от индийското правителство за заслуги към страната.
През 1997 г. се оттегля от „Мисионери на милосърдието”. На 13 септември 1997 г. светът се прощава с Майка Тереза, която умира в Калкута.
Усмивката на Майка Тереза
Следващ глава на ордена става сестра Нирмала.