Естергом

Естергом или Гран е град, разположен на границата със Словакия. Със своите горещи извори е не само спа център, но и популярна дестинация за туризъм.
Свети Стефан

Твърди се, че това е един от най-старите градове на Панония. Panonia било римското име на таци централно –дунавска провинция. След падането на римската империя и последвалото преселение на народите оттук преминали различни племена – германски и негермански, включително хуни и авари. Към края на IX в. маджарите завоювали Панония и се заселили тук. Техен вожд бил великият принц Арпад.Един от неговите наследници – Геза, основал селището Естергом през 970 г. и го направил своя столица. Приемайки християнството построил и първата християнска църква. Синът му Ищван бил роден в Естергом и на Коледа 1001 г. бил коронясан като първия крал на Унгария в замъка в града. Приема се, че короната му е подарена от папа Силвестър. Крал Ищван въвежда християнството. След смъртта му в 1038 г. е канонизиран и става светец –покровител на Унгария.
Короната на свети Стефан
Естергом продължава да е столица на Унгария, но след 1196 г. унгарските монарси обърнали поглед по-надолу по течението на реката към Буда. В Естергом останало само седалището на архиепископа. След нападението на монголо-татарските орди, а впоследствие вътрешните размирици идва краят на династията Арпад. Кралството укрепва отново едва през 1443 г. при управлението на Матиас I Корвинус. Той превръща града в център на просвещението. След смъртта му султан Сюлейман Великолепни след битката при Мохач завзел страната. В 1683 г. полският крал Ян Собиески освободил Естергом.
Базиликата в Естергом
През 1843 г. датският автор на приказки Ханс Кристиан Андерсен , занимаващ се и с пътписи при посещението си в града пише: „Отгоре върху скалите, сред развалините на крепостта строят църква.”Строителството й започнало 1822 г. и е завършено 1864 г. Базиликата е най-голямата в Унгария и трета по големина на континента.
Интериор на базиликата
Церемонията по откриването била озвучена от литургия, написана от Ференц Лист за случая, като той дирижирал премиерното й изпълнение.
Ференц Лист