Унгарецът Ерньо Рубик – 40 години от изобретяването на Кубчето на Рубик

Автор на „логически играчки” и откривател, Ерньо Рубик се дипломира като архитектурен инженер в Будапещенския технически университет, след което следва скулптура и вътрешен дизайн във Висшето училище по изящни изкуства.
Ерньо Рубик

Създава Кубчето на Рубик през 1974 г. , след което „логическите играчки” Змия и Магически квадрати.
Играчките на Рубик
По повод 40 години от създаването на Кубчето на Рубик в Джърси Сити е организирана изложба. Показани са първите прототипи, направени от дърво и гума. Показан е и най-скъпият куб на Рубик. Фред Куелар създава шедьовър на бижутерското изкуство. За изработването му са били необходими 8 500 часа труд. Изработено е от 18 каратово злато, като на всеки панел има 25 ценни камъка. По него има аметисти, изумруди, сапфири и рубини. Стойността му е 2,5 милиона долара.
Бижу Рубик
Смята се, че Кубчето на Рубик е най-продаваната играчка в света – повече от 350 милиона играчки. То е средство за стимулиране на ума, възможността за концентрация и развитие на пространственото мислене.
През 2012 г. Ерньо Рубик подписа договор с премиера на Унгария Виктор Орбан за създаване на музей на Кубчето на Рубик в Будапеща. Музеят ще бъде издържан във формата на прочутото кубче и ще представя интелектуалните постижения на Унгария през последните 1100 години. Очаква се музеят да бъде открит през 2017 г.