ЗАВОЕВАТЕЛЯТ НА КОНСТАНТИНОПОЛ МЕХМЕД II

Завоевателят на Константинопол Мехмед II е третият син на султан Мурад II. Управлява в периода 1444-1446 г. и 1451 – 1481 г. В първия период от управлението му неговите съветници го убеждават, че главната задача на владетеля е да разширява границите на държавата. Според тях една от първите цели е завладяването на Константинопол, благодарение на което ще се затвърди властта на новия султан и така ще обедини европейските с анадолските владения.
Превземането на Константинопол


След като обезпечава мир по границите в Анадола и успокоява еничарския корпус, Мехмед II концентрира усилията си върху превземането на Константинопол. През 1452 г. започва изграждането на крепост на европейската част на Босфора с цел прекъсването на снабдяването на града с храна откъм Черно море.
Румели Хисар
На заседание на султанския съвет в Одрин, където трябва да се вземе решение за обсада на Константинопол, великият везир Халил паша обръща внимание върху непревземаемите стени на византийската столица и за опасността от нов кръстоносен поход от Запад. В Одрин усилено се леят обсадни оръдия. Едно от тях, изработено от унгареца Урбан поразява съвременниците с невижданите си размери. Дулото е дълго около 8 м., диаметърът на каменните ядра е 115 см., а разстоянието на изстрела може да достигне до 1 500 м.. Оръдието е в състояние да стреля само 7 пъти в денонощие, но разрушителната му сила надвишава здравината на константинополските стени. В продължение на 3 месеца впряг от 60 вола го придвижва до Константинопол.
След продължителен артилерийски обстрел на 29 май 1453 г. градът е превзет с щурм. Сред защитниците му намира своята смърт и Константин XI Драгаш.
Оръдието на Урбан
Няколко седмици след завладяването Мехмед II се връща в Одрин и в продължение на няколко години предпочита двореца си в Старата столица. През 1472 г. е построен двореца Топ капъ сарай и едва тогава Константинопол започва да функционира като столица на Османската империя.
Победите на бойните полета и голямото териториално разширение дава повод на съвременниците да присъдят на султан Мехмед II титлата Фатих, което означава Завоевател.
Мехмед Завоевателя
По време на неговото управление се узаконява братоубийството чрез закон, който гласи: „Който и от синовете ми да наследи султанския трон, уместно е да убие своите братя, за да осигури спокойствие в държавата.”
Освен като пълководец и държавник той е известен и с разностранните си интереси. Владее 5 езика, занимава се с литература, философия, география, математика, астрономия и събира около себе си учени, свързани с науките. В Константинопол изгражда няколко висши мюсюлмански училища. По негова покана в османския двор пристига италианския художник Джентиле Белини, който оставя негов портрет.
Умира на 3 май 1481 г. по време на военен поход . Погребан е в гробницата в Истанбул, до джамията, наречена Фатих, издигната по негова поръчка.